RAEEL viib ettevõtluskeskkonna arengu uuele tasemele – koostöö omavalitsusega toob esile olulised muudatused

Rae Ettevõtete Liit (RAEEL) on olnud aktiivne kaasamõtleja Rae valla arendamise protsessides ja kasutanud võimalust juhtida kohaliku omavalitsuse ja transpordiameti tähelepanu ettevõtluskeskkonna jaoks olulistele teemadele.

RAEEL juhtis liikuvuskomisjoni tähelepanu liikmete jaoks olulistele teemadele

RAEEL osales liikuvuskomisjoni septembrikuisel kohtumisel. Komisjoni kuuluvad Rae Vallavalitsuse, Transpordiameti ning Politsei- ja Piirivalveameti esindajad. RAEEL-i esindaja Urmas Uudemets tõi lauale liikmete ja nende töötajate jaoks olulised liikuvusega seotud väljakutsed. Üks keskne teema on töötajate transport ja ligipääsetavus ühistranspordiga. Paljud ettevõtted korraldavad töötajate vedu ise, mis on kulukas ning millele rakendub erisoodustusmaks. Uute töötajate värbamine piiratud ligipääsetavuse tõttu on keeruline. Transpordiameti esindaja sõnul on riiklik Ühistranspordi seadus hetkel avatud muudatusettepanekutele ja soovitas omavalitsusel vastavad ettepanekud seaduse muudatuseks esitada. Kohtumisel käsitleti ühistranspordi võimaluste laiendamist, sealhulgas Tallinna liinide pikendamist Rae valda ja ringbussiliinide loomist. Räägiti ka talihooldusest ja ohtlikest teelõikudest, kus kohalikud teed saavad kokku riigiteedega. Transpordiameti esindaja tõdes riigipoolset eelarve kärbete mõju teede korrashoiule. Logistika- ja tööstusparkide ettevõtted ootavad seadusemuudatust, et oleks võimalik maanteedele lubada pikemaid veokeid. Urmas Uudemets leidis, et sellest lähtuvalt vajab logistika- ja tööstusparkide täiendav arendamine tähelepanu. Transpordiamet on hetkel koostamas autorongide teemal liiklusohutuse uuringut, mida plaanitakse tutvustada Vabariigi Valitsuse liikuvuskomisjonis 2025. aasta I kvartalis.

Rae valla põhjapiirkonna üldplaneering näeb ette nelja keskusala

Janar Muttik, RAEEL-i planeeringute ja arengukavade töörühma esindaja, kohtus 12. septembril Rae valla planeerimis- ja keskkonnaametiga. Kohtumise fookuses olid valla hetkeolukord ja arenguplaanid ning arengukava uuendamise raames läbi viidud uuringud ja andmed. Kiire elanikkonna kasv vallas on toonud kaasa lasteaia- ja koolikohtade nappuse. Omavalitsus on olukorra leevendamiseks rajamas valda 14. lasteaeda ja planeerib 7. põhikooli ehitamist Peetri kandis. Kohtumisel räägiti ka võimalikust seadusemuudatusest, mis võib suurendada vajadust väikelaste erahoiu järele vallas.

Rae valla 14. lasteaed kerkib Uuesallu. Foto: Ardo Säks

Lähiaastate arenguplaane Peetri kandis hakkab suunama Rae valla põhjapiirkonna üldplaneering, mis näeb ette nelja keskusala rajamise ühistranspordikoridori sõlmede juurde. Keskusaladele kavandatakse piirkonda teenindavaid asutusi, ühiskondlikke ehitisi ja ühistranspordi peatusi. Omavalitsus otsib võimalusi parandada ühendust üle Tartu maantee. Transpordiamet on koostanud projekti jalgratta- ja jalakäijate tunneli ehitamiseks ühendamaks Rae küla Järvekülaga, kuid ametil puuduvad lähiajal vahendid suurte investeeringute tegemiseks sinna piirkonda. Koostamisel on ka Lagedi piirkonna üldplaneering, kus keskusala kavandatakse rongijaama lähedusse.

RAEEL jätkab aktiivset koostööd kohaliku omavalitsusega ettevõtluskeskkonna arendamisel, mis tagab liidu liikmete vajadustele ja ettepanekutele vajaliku tähelepanu.

Loe ka teisi artikleid Rae Sõnumite oktoobrikuu numbrist SIIT.

Share